joi, 4 octombrie 2018

Cozonac-floare cu Fineti


Ingrediente:
400 g făină
80 g unt gras minim 80%
250 ml lapte
100 g Fineti
60 g zahăr pudra
1 lingură zahăr tos
vanilie
20 g drojdie proaspătă sau 1 plic drojdie uscată
coajă de lămâie
praf de sare
1 gălbenuș + 1 gălbenuș pentru uns
Preparare:
  Într-un bol punem drojdia lichefiată cu zahărul și aproximativ 100 ml lapte călduț, se pun pe rând laptele și se adaugă și 2-3 linguri de făină, se amestecă și se lasă să crească.
   Făina se pune într-un castron, se pune maiaua crescută, untul să fie la temperatura camerei, zahărul, un praf de sare, gălbenușurile și esențele.
   Se amestecă ingredientele, se adaugă laptele călduț puțin câte puțin și începem să frământăm aluatul, trebuie să fie moale dar să nu fie lipicios. Se acoperă și se lasă 1 ora să crească.
    Pe blatul de lucru se presară făină, punem aluatul îl tăiem în patru bucăți.
    Presăram făină, întindem prima bucată de aluat, deasupra punem un disc rotund, decupăm marginile și punem foaia într-o tavă tapetata cu hârtie de copt.
    Punem peste foaie Fineti, cu ajutorul unui cuţit.
    Întindem următoarea bucată de aluat, repetăm procedura și o așezăm peste prima foaie, acoperim din nou cu Fineti, punem următoarea foaie întinsă, Fineti, iar  ultima foaie rămâne neunsă.
   Deasupra, în mijloc peste foi se pune un pahar, se taie aluatul în sferturi, fiecare sfert se taie în jumătate iar fiecare felie se taie din nou în jumătate, se obțin 16 bucăți.
    Se ia paharul din mijloc, se iau câte 2 felii, se răsucesc de câte 2 ori.
    Se iau din nou câte 2 felii, se ridică și se lipesc bine la capete și se lasă să crească cam 10-15 minute.
                Se unge cu un albuș de ou, se da la cuptorul preîncălzit pentru circa 30 minute.
                Se lasă să se răcească complet după care se poate servi.
Poftă bună!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu