marți, 2 octombrie 2018

Dulceaţă de ardei iute

Ingrediente:
500 g ardei iuți cântăriți,
 3 gogoșari mari roșii, cărnoși,
500 ml oțet,
500 g zahăr,
 puțină sare.
      Se spală şi se curăță bine ardeii iuţi de cotoare (semințe, vinișoare), folosind mănuși! La fel procedăm şi cu gogoșarii (aici putem renunţa la protecţia mâinilor, dacă doriţi). După finalizarea acestui procedeu ardeii iuţi, în cominaţie cu gogoşarii se dau prin mașina tocat sau se taie mărunt.
      Oțetul și zahărul se fierb cam 5 minute, într-o oală cu fund dublu, apoi se adaugă ardeii (şi zeama lăsată de aceştia prin tocare), sarea  și se fierbe încet aproximativ o oră (depinde ce consistenţă vreţi să aibă dulceaţă), amestecând din când în când.
      Deşii ardeii iuţi au fost mai mult galbeni, culoarea finală, un roşu aprins, a fost dată de gogoşari.
      Se pune în borcane mici cât e fierbite, se închid şi se întorc cu gura-n jos, se acoperă cu şervete groase şi se lasă să se răcească încet.
      Combinaţia de dulce, iute şi sugestia fină de oţet fac din această dulceaţă o companie foarte gustoasă pentru fripturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu